Цветя с интересни имена

Цветя със странни имена – част 2

1. Дървото-палячо (Pseuderanthemum atropurpureum)

Дървото-палячо

Тези цветя притежават обилна листна маса обагрена в различни нюанси на пурпурно и лилаво. Подходящи са за отглеждане в градини, където се търси ефекта на контраст със зелени и златисти градински цветя. Могат да се поставят в контейнер, като акцент, на верандата или във вътрешния двор.

Златната топка от Мексико

2. Златната топка от Мексико (Echinocactus grusonii)
Всъщност, това цвете е кактус с произход Мексико. Достига до височина от 1 метър. Цъфтят само най-старите екземпляри през зимата. Накланят се в посока юг, югозапад, така че бодлите им да могат да предпазят тялото на растението от жарките лъчи на слънцето. По този начин, пустинните пътешественици могат да използват цветето като компас, по който да се ориентират за правилната посока на движение.

Златната топка от Мексико 2 снимка

(Вижте още снимки на Златната топка от Мексико)

3. Каменоломка (Saxifraga stolonifera, S.Sarmentosa)

4. Карамбол (Averrhoa carambola)

Карамбол цвете

Представлява малко дърво или храст, чийто сочни плодове са ядливи. Те са жълти отвътре, когато узреят, имат свежа текстура и когато са нарязани през напречното сечение са с формата на звезда. Плодовете са с киселинна миризма, която варира от лека до силна, вкусът също варира от много кисел до леко сладникав. Всеки плод може да има до дванадесет дълги семена, които са плоски, тънки и кафяви. Някои култивирани форми произвеждат и плодове без семена.

5. Маймунска опашка (Sedum morganianum)

Цвете Маймунска опашка

Това цвете е с произход Мексико. Наричано е още Магарешка и Конска опашка. Ако искате да изглеждате зашеметяващо на някое парти, може да сложите това растение като огърлица, както е показала дамата на снимката по-долу 😀

В този клип от нейния блог за градински цветя, ще научите много по темата, как да отглеждате това интересно цвете в градински условия и какви са естествените му нужди за развитие:

6. Папрат Маймунско краче (Davallia solida)

Папрат Маймунско краче

Това цвете е растение тип епифитна папрат, която не цъфти. Когато се гледа в домашни условия, коренищата му се развиват и увиват около саксията, в която е поставено. В дивата природа, с тях растението се захваща за дънери и клони на дървета, откъдето идва и името му „Маймунско краче”. За оглеждането му е възможно и подходящо да се използва и почвена смес за орхидеи.

7. Сиамско лале (Curcuma alismatifolia)

Сиамско лале

Наричано още „Тайландско лале”, или „Лятно лале”. Принадлежи към семейство Джинджифилови (Zingibeгасеае), но за разлика от истинската куркума неговите коренища не се използват като подправка.
Още за това красиво цвете може да научите тук:

Как да си отгледаме Тайландско лале – грижи и необходими условия, споделени от личен опит
и тук:
Тайландското лале обича дългия ден

8. Фаукария Тигрови челюсти (Faucaria tigrina)

Фаукария Тигрови челюсти

Видът на този кактус напълно оправдава страшното си име-острите бодли в краят на двойката от пъстри листа наистина прилича на зъбите на свиреп тигър.

9. Юка Слонски крак

10. Чаен храст

Още цветя със странни и интересни имена, може да видите в тази статия ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.