7 цветя и растения, които пречистват въздуха в дома ви

Поставянето на различни саксийни цветя и растения в жилищното пространство, за да го оживи е техника, която се използва от интериорните дизайнери в продължение на години, но знаете ли, че нашите цветни приятели са също и мощни филтри, които пречистват въздуха около нас?
доставка на цветя Русе
Проведени научни проучвания показват, че някои растения може да ни отърват до около 89% от вредни химикали, като формалдехид и ксилол, намиращи се във въздуха на нашата стая.
Ако вие или някой от вашето семейство имате алергия, пушите или просто желаете да дишате по-свеж и по-чист въздух в дома си, вижте тези 7 стайни растения и цветя, които пречистват въздуха около нас, както и кои специфични замърсители могат да премахнат, чрез своето присъствие:

букет орхидеи Русе

Орхидеи

Орхидеите
имат лоша репутация като трудни за отглеждане цветя, но противно на общоприетото мнение, истината е точно обратната. Орхидеите всъщност обичат да бъдат пренебрегвани и повечето хора в крайна сметка убиват своите орхидеи с добрите си грижи (твърде много вода и слънчева светлина). Освен че, грижите за тях да лесни, орхидеите изчистват от въздуха веществото ксилол, замърсител, който се намира в много лепила и бои, така че те са прекрасни здравословни подаръци за всеки, който наскоро се е преместил в ново жилище или е реновирал своето пространство. За разлика от някои други растения, орхидеите дишат и отделят кислород през нощта – така че те са много добър избор за цветя в спалнята.

палми Русе

Палми

Семейство Палмови, (познати с латинското си наименование Arecaceae или Palmae), са изключително популярни и това е лесно разбираемо. Тези пригодени за стайни цветя растения са лесни за отглеждане и са чудесен начин за повдигне на духа, както и за отвличане на вниманието от сивото обкръжение. Известни са също, като естествени пречистватели на въздуха. Представителите на този растителен разред, премахват формалдехид, бензен и въглероден оксид от въздуха, което е особено полезно, ако някой във вашето домакинство пуши цигари.

спатифилум Русе

Спатифилум

Спатифилумът (известен още като Spathiphyllum) или наричан още лилия на мира (въпреки, че не е от семейството на лилиите), е идеалното растение да имате в дома си, ако обичате цветя, но не искате да си купувате букети, поради някаква причина. Спатифилумът вирее на сянка, не е капризен и взискателен и премахва някои вредни токсини като ацетон, амоняк, бензен, етилацетат, формалдехид, метилов алкохол, трихлоретилен и ксилол. Това е особено полезно, ако в стаята има синтетични покрития и килими.
Внимание! Частите на спатифилумът са отровни, затова го дръжте далеч от малки деца и домашни любимци.

папрат

Папрат

Папратите нямат изящната красота и блясък на някои други растения и не предизвикват възторг със своята травиална форма, но повечето хора не осъзнават, че те са всъщност очарователни растения, които са оцелели от праисторически времена! Те са предпочитани заради своите меки, пернати листа и това са същите тези големи листа, които помагат да се отърве въздуха от замърсители като толуен (още наричан толуол) и ксилол, които се намират в много бои, лакове и лепила.

Шефлери

Шефлери

Шефлерите са лесно разпознаваеми, защото имат лъскави, здрави, овални листа, които изглеждат почти нереално, заради техния восъчен блясък. Те са много издръжливи и дълготрайни, бързорастящи са, стига листата им да са чисти от прах. В допълнение към това, те са известни с това, че изсмукват от въздуха лоши токсини като бензол, формалдехид и толуен и също като палмите са подходящи за домакинства, където има пушачи.

Букети от антуриум

Антуриум

Антуриумите са прекрасни за подарък цветя, но не само заради техните екзотично изглеждащи цветове. Големите и тъмни листа смучат амоняк, формалдехид, толуол и ксилол, така че са подходящи за подарък на работното място (особено около копирни машини, принтери и лепила).

Драцена

Драцена рефлекса

Драцена рефлекса (Dracaena reflexa = Pleomele reflexa) – лесно разпознаваема, заради своите листа, ярко-жълтите ивици по тях я правят рядко красива. Тези цветя лесно растат на височина и слаба светлина и усвояват нежелани елементи като формалдехид, толуол, ксилол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.