Как да съхраним цветята свежи докато ни няма: Хитра идея за летните жеги с памперси и цветя

Лято е, с нетърпение очакваме годишната отпуска, мечтаем си за морето, балкана и природата, мечтаем да сме за малко далеч от шума на любимия ни град Русе и забързаното ежедневие.

Цветя с гел от памперсиИ ето, вече сте резервирали мечтаната дестинация, куфарите са нагласени и като всяка обичаща цветята си домакиня, се чудите на кого да поверите отговорната задача с поливането на стайната растителност.
Познатите ни варианти са 2:
– Да оставим ключ на съседа, или близък човек, който да ги полива.
– Да поставим растенията е широк съд с вода и да се надяваме да им стигне.

Главоблъскайки се пред тази дилема, попаднах на уникална идея, която веднага реших да изпробвам. Така хем няма да ангажирам никого, хем като се прибера от една страхотна почивка няма да заваря легенчета, тавички и прочие съдове без вода и цветя, загубили своята свежест.
Най-важното е, че съставките са нетоксични и няма да увредят вашите стайни растения.

За целта са ви нужни:


1. Детски памперс
2. Вода
3. Голяма купа
4. По желание може да прибавите и слаб разтвор на течен тор
5. Вашите любими цветя

гел от памперси за цветя

Магията се случва по следния начин: поставяте памперса разтворен в купата, изливате солидно количество вода. След като я абсорбира го разрязвате и изсипвате в купата получения хидрогел, смесвате го с почвата и засаждате обратно цветето (Почвата трябва да е почти същото количество, колкото е хидрогела).
гел за свежи цветя

Хидрогелът абсорбира голямо количество вода и я задържа в почвата, като не позволява появата на плесен и загниване на корените. Хидрогелът е химичен абсорбент, който се нарича „натриев полиакрилат“. Той може да поеме течности и вода над 200-300 пъти собствените си размери, като ги задръжа в консистенция лепкав гел. Примесен с лек разтвор на течна тор ще снабди вашите растения с много необходими за тях полезни вещества.

смес за цветя с почва и гел

Така отделяйки 2 часа и малко усилия гарантирате на вашите стайни цветя и растения свеж вид и красота, дори когате не сте удома.
Ако ви остане от „магическата смес“ може да я използвате за по-лесно вкореняване на резници, за декорация на букети и дори в градината.

Как се изпълняват описаните по-горе действия, може да видите в това видео:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.