Орхидеи Русе

Любими цветя: Орхидея- кралицата на дома

Цветя, които винаги предизвикват възхищение, така най-кратко могат да бъдат описани орхидеите. Кралици в цветните букети и в дома, тези прелестни растения носят радост и наслада на всеки, който притежава усет към естествената красота и изящество.
В следващите редове може да научите повече за различните видове орхидеи и да разберете, как да отглеждате по-добре тези чаровни цветя.

Орхидеите са семейство цъфтящи растения, с описани 800 рода и 2500 вида. Състои се само от многогодишни тревисти видове, срещат се във всички райони на земното кълбо с изключение на пустините и полюсите. Орхидеите имат различни подземни органи- месести корени, коренища и коренови грудки. Стъблата им са с различна форма- изправени, дълги, стелещи се, висящи и силно скъсени. Много от орхидеите образуват надебелени стъбла или надебелени части от стъблата,в които съхраняват вода за неблагоприятни периоди. Тези надебелени части се наричат псевдолуковици или въздушни грудки. Отделните видове се развиват добре при различна интензивност на осветлението. Поливането по време на вегетация (активен период) в зависимост от вида е умeрено до обилно, но без да се задържа вода в субстрата.

Широко разпространени видове орхидеи и отглеждане.

1. Орхидея Фаленопсис (Phalaenopsis Orchid )

Орхидея Фаленопсис

Орхидея Фаленопсис

Един от най-разпространените, а може би и най-разпространения вид сред орхидеите това е Фаленопсисът (Phalaenopsis). Подходящи и често използвани за аранжиране в букети в комбинация с различни други цветя.
Ако сте начинаещи в отглеждането на орхидеитe започнете с вида Фаленопсис.Отглежда се изключително лесно, противно на твърдението,че орхидеите са много капризни цветя. Фаленопсис е вид, който не изисква никакви специални ритуали и грижи, а в замяна се отблагодарява с цветоноси, окичени с много на брой едри или дребни цветове и с дълъг цъфтеж. Достатъчно е да поставите растението на слънчево място, без директна слънчева светлина. Чувства се отлично на прозорци, закрити с тънко перде, щори, независимо от изложението. Обича висока влажност на въздуха, но не и мокра почва. Едно от най-важните неща за Фаленопсисите е саксията. Правилният избор на саксия е от водещо значение за здравето на растението. Тя трябва да е прозрачна – да позволява на корените да фотосинтезират и с повечко отвори, които да позволяват циркулация на въздуха и да се изцежда излишната вода при поливане.
Полива се рядко – веднъж на 10-14 дни през летния сезон, а зимата веднъж на 20 дни. По- голяма част от фаленопсисите започват да изкарват цветоноси през есения сезон, а цъфтежът започва от Януари и варира до Май-Юни.
Торене: След прецъфтяване до отварянето на първата цветна пъпка, през поливане.
Пресаждат се след прецъфтяване в специален субстрат – борови кори, мъх сфагнум, кокосови влакна, корк.
Размножаването на орхидея фаленопсис става чрез отделянето на детките/кейките от майчиното растение.

2. Орхидея Дендробиум (Благороден Дендробиум) Dendrobium nobile
Орхидея Дендробиум

Орхидея Дендробиум

Орхидея Дендробиум има кръгли или леко продълговати псевдобулби, в които натрупват резерв от вода. Имат добре развити корени, покрити с тънка ципа. Дендробиумите обичат много светлина, но задължително непряка, за да не пострадат листата им от силното слънце. В периода юли-ноември трябва да са максимално осветени, за да съзреят булбите и да пуснат цветоноси. Обичат високата въздушна влажност и се чувстват отлично при всекидневно пулверизиране с мека вода.
Поливане: В активния си период- февруари-ноември се поливат два пъти седмично, което спомага за развитието на добра коренова система и на нови стъбла. В периода на покой НЕ ПОЛИВАЙТЕ. Пулверизирате на 2 седмици, като следите състоянието на булбите. При нужда, ако въздухът в стаята е изключително сух може да полеете – веднъж на 5-7 седмици. След появата на цветоноси поливането се възобновява.

Торене: През растежа и появана нови стъбла веднъж на 10-15 дни с концентрация ½ от указаното на опаковката.

Пресяване: На всеки 2-3 години в кори, перлит, сфагнум с добавка на торф в малко по-голяма саксия от предходната.

3. Орхидея онцидиум (Извитолистен онцидиум) Оncidium flexuosum
Орхидея Онцидиум

Орхидея Онцидиум

Произход: Бразилия, Уругвай, Парагвай.
Орхидея Онцидиум има тънки листа, псевдобулби и цветове в жълто, изключително кичести цветоноси, с малки цветчета. Достига височина до 80см. Цъфти от октомври до февруари, като през активния период се полива обилно, а зимата умерено, като не трябва да се допуска пресъхване на субстрата. Обича умерена въздушна влажност и редовно пулверизиране. Ярката, но разсеяна светлина ще накара вашата Орхидея Онцидиум да се чувства идеално, при недостиг на светлина пъпките изсъхват и падат преди да се се разтворили.
Поливане: чрез накисване във вода веднъж на 4-7 дни, като водата трябва да е с ниско минерално съдържание или филтрирана вода.
Торене: през вегетативния период на всеки 20 дни с течен тор за орхидеи.
Пресаждане – приблизително на всеки 2 години в кори със средна големина. След пресаждане не поливайте няколко дни.
Размножаване: при пресаждане разделяне на големите растения и отделяне на булби.

4. Орхидея Катлея Довиана (Cattleya dowiana)
Орхидея Катлея Довиана

Орхидея Катлея Довиана

Произход: Коста Рика, Панама, Колумбия.
В природата се среща по високите клони на дърветата. Орхидея Катлея Довиана е орхидея чиято височина е средно 60 см, с тънки,дълги и тесни (3-4см) светлозелени листа, със сравнително къс цветонос 10-15см и с изключително красив и голям цвят – до 20см в диаметър от бледожълт до медножълт, с пурпурно-червена устна. Обича обилна светлина, желателно е засенчване на южните прозорци. Може да се доосветява през зимата, но не целодневно. Високата температура през зимата кара катлеята да избуява бързо, което води до ненапълно развитие на цветоносите и загуба на цветовете, като същевременно температурата не трябва да пада под 13 градуса.

Орхидея Катлея Довиана

Орхидея Катлея Довиана

Цъфти през късна пролет и началото на лятото, но цъфтежът е нетраен – приблизително 15 дни. Високата въздушна влажност осигурява добър и свеж вид на листата. Пресажда се след прецъфтяване като почвата трябва да е добре дренирана, може да използвате парчета начупени керемиди. Може да се отглежда в дървени кошнички или на парче кора.

Орхидея Катлея почва и саксия

Орхидея Катлея почва и саксия

Поливане: През вегетативния период обилно,но задължително водата да е със стайна температура! През зимата се полива рядко,когато се засуши субстратът.
Торене- 2-4 пъти през лятото с тор за орхидеи.
Размножаване: по всяко време, чрез разделяне на стари растения.

 

 

 

5. Орхидея Милтония Miltonia hybrids

Произход: Бразилия, Колумбия, Коста Рика, Парагвай.

Орхидея Милтония

Орхидея Милтония

Милтонията е позната и като Теменужена орхидея заради приликата с теменужка. Има удебелени в основата стебла, които наподобяват луковици, цветчетата са със среден размер и изобилие от цветове: розово, пурпурно, червено, лилави с жълта уста. Листата са дълги и тънки със светлозелен цвят. Достига до 1м височина, цъфти от май до юни. За свеж вид и красиви листа осигурете на Милтонията добра въздушна влажност- чрез пулверизиране ОКОЛО растението, а не върху него. Температурата има голямо значение за цъфтежа на Милтонията – оптимална температура през лятото 20-25 градуса, зимата 15-20 и не по ниска от 10-12 градуса. Що се отнася до светлината- ярка, разсеяна и без пряко слънце.

Поливане: редовно, субстратът трябва да се поддържа постоянно влажен, но да не задържа вода защото корените бързо загниват и късната намеса може да е пагубна за цветето.
Торене: в периода а растеж- на всеки 2 седмици с много слаб разтвор на тор.
Размножаване: чрез стъблени резници през лятото, разделяне на булби при пресаждане или със свежи семена.

6. „Кралицата на Ароматите“- Орхидея Цимбидиум (Cymbidium hybrids)
Орхидея Цимбидиум

Орхидея Цимбидиум

Може би няма човек,който не е виждал Орхидея Цимбидиум. Често срещан вид в букети с красив и ароматен цвят. Предлагат се в специални капсули или цели цветни стъбла. В природата се среща по корите на дърветата в Тропическа Азия. Достига до 1м височина, цъфти през февруари до ранна пролет. Цветът е едър, ароматен, с голямо разнообразие от цветове и шарки.

Орхидея Цимбидиум

Орхидея Цимбидиум

Обича обилната светлина, като е необходимо леко засенчване по обяд, за да предпазите листата на цимбидиума от жаркото слънце. А ежедневното пулверизиране и високата въздушна влажност гарантират свежият им вид. 18-22 градуса е перфектната температура за цимбидиума през пролетта и лятото, а през зимата 12-15 градуса. В началото на есента разликата между дневна и нощна температура нека да е приблизително 10 градуса- за да се стимулира цъфтежа.
Поливане : пролетта и лятото (1-2пъти седмично), зимата веднъж на 10-14 дни.
Торене: от април до октомври- през 2 поливания, със слаб разтвор на минерален тор.
Размножаване: при пресаждане на пролет, чрез разделяне на по-стари растения, като в саксията трябва да останат поне 4 булби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.